Навіщо потрібне заземлення та чи можна обійтися без нього?

У паспортах до сучасних електроприладів, особливо потужних, можна зустріти пункт про необхідність підключення заземлення. Сьогодні ми детально розберемо, які бувають види заземлення, навіщо воно потрібне та що робити, якщо його немає.

Навіщо потрібно заземлення в будинку?

Поки техніка справна, її корпус не стикається зі струмоведучими провідниками та елементами. Але коли виникає поломка, ізоляція порушується, та небезпечний потенціал може опинитися на корпусі приладу. Людина, яка доторкнеться до такого приладу, отримає удар струмом. Щоби зняти небезпечний потенціал з обладнання, і потрібне заземлення.

Чи потрібно робити заземлення?

Природа електрики така, що струм буде йти за найменшим опором до землі, яка має нульовий потенціал. Електричний опір тіла людини становить приблизно 1000 Ом, а опір заземлюючого провідника 5–10 Ом. Отже, за умов правильно підключеного захисного заземлення, струм піде не тілом людини, а дротами в землю. Тому захисна система вкрай необхідна.

Коротко розглянемо, як робити заземлення в приватному будинку. Краще проводити всі роботи ще на етапі первинного планування та облаштування електрики в будинку, інакше доведеться міняти всю проводку на трьох- або п’ятижильну.

Заземлення робиться так: декілька електродів закопують у землю на глибину приблизно пів метра, потім вони з’єднуються між собою струмопровідними елементами (металева стрічка або прут) утворюючи щось на кшталт квадрату чи трикутника. Далі ця конструкція підключається до проводки будинку шляхом приварювання до неї кабелю.

Як зробити заземлення у квартирі?

Щоби зрозуміти, чи підключена проводка у квартирі до заземлення та як правильно провести підключення, потрібно знати, які бувають види систем заземлення.

Правила улаштування, а також експлуатації різних систем заземлення прописані в регламентуючому документі ПУЕ. Для позначення прийнято використовувати абревіатуру, у якій використовуються перші букви французьких та англійських слів: земля — «Terre», нейтраль — «Neuter», ізольований — «Isole», комбінований — «Combined» и роздільний — «Separated». Перша буква абревіатури в назві системи позначає спосіб заземлення електростанції, а друга — споживача.

Розглянемо наявні системи:

  1. Системи з глухозаземленою нейтраллю (ТN). Ця система характеризується тим, що підключення захисних та нульових провідників здійснюється через загальну глухозаземлену нейтраль на підстанції. Це означає, що всі споживачі підключаються до загального нульового провідника, що йде на електростанцію. Ці системи поділяються на три види:
  • TN-C. Як видно з абревіатури, у такій системі використовується суміщений нульовий провідник, який поєднує в собі функціональний та захисний нуль. Електроенергія з підстанції передається за чотирма дротами — трьома фазними та одному нульовому. Заземлення відбувається шляхом додаткового підключення відкритих струмопровідних ділянок приладів до нейтралі. У такій системі завжди є небезпека відгоряння нуля, що може призвести до появи на корпусах приладів напруги. Це є основною слабкістю цієї системи.
  • TN-S. Подача електроенергії від електропідстанції здійснюється за допомогою кабелю з п’ятьма провідниками: трьома фазними, нейтраллю та захисним. Окреме використання робочого та захисного нуля більш ефективне в захисті від ураження електрикою. Проте, необхідність використання п’ятижильного кабелю значно збільшує вартість такої системи.
  • TN-C-S. Ця система була створена для того, щоби скоротити витрати зі збереженням переваг системи TN-S. Вона використовується в сучасних будинках. Від електростанції електрика передається за допомогою поєднаного провідника PEN. На вході в будинок відбувається розгалуження PEN-провідника на захисний (РЕ) та нульовий (N). Підключення квартир відбувається трьохжильним кабелем. Дріт РЕ підключається у всіх електроточках та поєднується болтовим з’єднанням із шиною заземлення. Підключати до шини заземлення на одне з’єднання кілька провідників заборонено.
  1. Система з подвійним заземленням (ТТ). Така система передбачає наявність заземлюючого контуру не тільки на підстанції, але й на стороні споживача. Вона використовується в тих випадках, коли немає можливості підключення іншим способом, наприклад, у сільській місцевості, де електрика передається повітряною лінією.
  2. Системи з ізольованою нейтраллю (IT). Особливістю такої системи є відсутність нульового провідника та обов’язкова наявність заземлюючого пристрою на стороні споживача.

Перед підключенням електроенергії у квартирі дізнайтеся, за якою системою підключено будинок та, залежно від цього, підключайте квартирний щиток. Правильне підключення дозволить досягти високого ступеня захисту людини від можливого ураження струмом.

Що робити, якщо заземлення немає?

У будинках, побудованих за радянських часів, де використовується підключення електрики за системою TN-C за допомогою поєднаного захисного та нульового провідників, заземлення в електрощитах будинку відсутнє, а подача електрики у квартиру здійснюється двожильним кабелем.

У такій ситуації захист людини від ураження струмом можна забезпечити лише установкою дифавтомату або ПЗВ на всі лінії.

Яке заземлення може бути небезпечним?

  1. У жодному разі не можна робити заземлення шляхом приєднання кабелю до системи водопостачання або опалення. Це може бути небезпечно не тільки для мешканців квартири, але і для сусідів. У разі пробою струму на корпус електроприладу, він переходить до системи водопостачання/опалення та будь-яка людина, яка вирішить скористатися водопроводом буде уражена струмом.
  2. Також не можна робити підключення заземлюючого контакту до нуля в розетці. За умов отгоряння нульового провідника, небезпечна напруга з’явиться на корпусах усіх електроприладів.
  3. Категорично забороняється підключати до однієї клеми РЕ більш ніж один провідник. У разі витоку струму з таким підключенням висока вірогідність того, що електрика піде не в землю захисним провідником, а піде на підключену іншим провідником техніку.

Чому не можна без заземлення?

У сучасному будинку багато різної дрібної та великої побутової техніки. Уся вона підключена до електрики, а значить, може бути небезпечна в разі поломки. Встановлення реле напруги допоможе захистити техніку від перепадів напруги, що сприяє її стабільній роботі тривалий час. Компанія DS Electronics випускає реле напруги ZUBR. Але, незважаючи на встановлення реле, прилади іноді виходять із ладу та можуть бути небезпечні. Наявність правильно підключеного заземлення допоможе захистити людину від ураження струмом.

Життя та здоров’я людини — найбільша цінність. Не ризикуйте — довіряйте підключення електрики тільки професійним електрикам та якісному електроустаткуванню!