ТОП-10 програм-помічників електрику. Програми для проектування електрики

Є багато програм, які полегшують роботу електрика. З їхньою допомогою можна скласти схему проводки будинку або квартири, розрахувати необхідну кількість матеріалів та їхні параметри, спроектувати щиток, провести трасування електронних плат тощо. У цій статті ми розглянемо популярні додатки для електриків на платній та безоплатній основі.

Платні програми для електриків

1. sPlan

Ця багатофункціональна та проста програма використовується для моделювання схем розводки електропроводки та трасування електронних плат.

sPlan зручно використовувати. Потрібний елемент достатньо перемістити мишкою із панелі інструментів зліва в робочу область. Клацнувши правою клавішею миші на елементі можна вказати необхідні властивості. Програмний пакет включає безліч готових бібліотек електронних компонентів, а також має функцію додавання власних шаблонів. Створену схему можна зберегти або роздрукувати на принтері. У новій редакції програми додано функцію друку великих форматів на звичайному принтері — програма автоматично розбиває креслення для друку форматом А4.

Офіційно додаток випускається тільки англійською мовою. Інтерфейс інтуїтивно зрозумілий, тому, навіть без знання мови, розібратися не складе труднощів. Русифікатори до цієї програми та безліч бібліотек можна легко знайти в інтернеті. Пам’ятайте: неофіційні доповнення до додатку не гарантують якісного перекладу та нормальної роботи програми.

Вартість sPlan приблизно 50$. Є також безоплатна версія, але в ній відключено функції збереження та друку файлів, тому її можна використовувати тільки щоб ознайомитися.


2. КОМПАС-Электрик

Цей додаток до програми КОМПAС-3D або КОМПАС-Графік, розроблений для проектування електричних схем різної складності. Програма широко використовується професіональними електриками на території країн СНД. Вона має великі бібліотеки електронних компонентів з урахуванням вимог ЄСКД та ГОСТів. Також можна завантажувати власні шаблони елементів.

Додаток складається з двох компонентів: бази даних та редактора схем та звітів. Окрім схем, є можливість створювати специфікації та таблиці.

Програма російською мовою. Випускається на платній основі. Для ознайомлення та виконання разових робіт можна скачати безплатну демоверсію. Вона дає змогу працювати в програмі з невеликими обмеженнями впродовж місяця.

3. Eagle (Easily Applicable Graphical Layout Editor)

Це пакет програм для складання принципових електричних схем та трасування друкованих плат. Додаток включає в себе три основні компоненти:

— Schematic Module — дає змогу створювати електросхеми з використанням стандартних елементів;

— Layout Editor — допомагає користувачеві вручну створювати креслення друкованих плат;

— Autorouter — призначено для автоматичного трасування друкованих плат.

Пакет додатків випускається англійською мовою. В інтернеті можна знайти русифікатори та доповнення до програми, але це не гарантує коректної роботи додатку в подальшому.

Програма випускається на платній основі, але є також безоплатна програма з деякими обмеженнями. Для використання в побуті цілком достатньо встановлення безплатної версії.


4. AutoCAD Electrician

Цей додаток до однієї з популярних програм для креслення AutoCAD.

Ця програма має велику кількість вбудованих бібліотек та функцій. Є можливість створювати відразу кілька проектів зі спільним доступом різних користувачів.

Для коректної роботи потрібно виконати безліч налаштувань, але це в подальшому значно полегшує роботу.

Унікальна особливість додатку полягає в наявності інтелектуальної системи, яка може аналізувати проект, відстежувати можливі помилки проектувальника та виправляти їх.

Програма доволі дорога та складна, тому використовується в основному професіональними електриками. Для ознайомлення з додатком надається безоплатна демоверсія на 30 діб.


5. Microsoft Visio

Це графічний редактор від компанії Microsoft. Цей додаток йде в складі пакетних офісних додатків Microsoft Office. Він дає змогу створювати нескладні електричні схеми.

Для побудови електросхем є спеціальна бібліотека шаблонів. Також можна додавати власні шаблони або скачати додаткові бібліотеки з інтернету. Це суттєво розширить можливості створення схем.

Додаток сумісний з Microsoft Word. Це дає змогу створювати різні описи та інструкції з ілюстраціями схем.

Схеми великих форматів можна роздрукувати на стандартному принтері. Для цього досить зробити відповідне налаштування друку. Додаток автоматично розіб’є схему на окремі частини відповідні формату А4.

Безплатні програми електрикам

Окрім платних програм для електриків є також чимало безоплатних. Їхні можливості поступаються платним, але для виконання певних робіт цілком підходять.

1. «Електрик»

Цей додаток досить функціональний та зручний у використанні. З його допомогою ви зможете:

— визначити потужність приладу за значенням струму або ж обчислити обсяг споживаного струму однофазним або трифазним споживачем відомої потужності;

— обчислити необхідну кількість кабелю для прокладки електромережі;

— розрахувати струми короткого замикання;

— виконати розрахунок струму за вказаним перетином дроту з урахуванням умов прокладки та експлуатації;

— визначити значення втрат напруги;

— виконати розрахунок заземлюючого контуру та багато іншого.

2. «1–2–3 схема»

Це безоплатна програма для побудови схеми електрощитка. Відмінною особливістю додатку є велика бібліотека автоматів та релейного захисту різних видів. Також є можливість роздрукувати наліпки для позначення елементів у електрощитку.


3. KiCad

Програма з відкритим вихідним кодом для складання електричних схем та трасування електронних плат. Програма складається з трьох складових:

— менеджер проектів дає змогу встановлювати параметри створюваних проектів;

— eeschema — редактор електросхем дає змогу компонувати схеми різної складності та редагувати різні компоненти;

— pcbnew — редактор друкованих плат.

Додаток має широкий функціонал та великий набір бібліотек. Це дає змогу виконувати проекти високої складності. Особливістю додатку є складний інтерфейс, з яким важко розібратися без прочитання інструкції.

Додаток підтримує французьку, англійську, німецьку, португальську, іспанську, чеську, польську, російську та багато інших мов. Завдяки open-source та старанням багатьох програмістів із території СНД, програма була адаптована за ГОСТ.


4. XCircuit

Програма розроблена в США програмістом Тімом Едвардсом та була створена задля швидкого проектування електрики. Додаток має бібліотеку готових шаблонів популярних елементів, які можна використовувати під час складання схем. Однак більш складних та рідко використовуваних елементів там немає. Також варто зазначити особливість бібліотек програми — кожний елемент розташовано в окремому файлі.

Окремо зазначимо незвичний інтерфейс додатку, який можна освоїти тільки досвідним шляхом. Спливаючих підказок до іконок немає.


5. TinyCAD

Програма з відкритим вихідним кодом (open-source) створена в США програмістом Меттом Пайном. Це редактор схем із понад 40 бібліотеками різних електричних компонентів. Для швидкого знаходження потрібного елемента в базі програми передбачений рядок пошуку. Програма повністю англійською мовою та всі елементи розроблені за американськими стандартами. На форумах любителів електроніки можна знайти бібліотеки адаптовані під стандарти країн СНД.

Це перелік найпопулярніших програм для електриків. Кожна з них має свої особливості, переваги та недоліки. Обирайте для себе програму, залежно від виконуваних завдань та висунутих вимог.