Підкладка під теплу підлогу: яку обрати?

Під час установки теплої підлоги багато уваги приділяється основним комплектуючим, адже потрібно обрати якісні, а також економні нагрівальні елементи. А ось про роль підкладки в опалювальній системі часто забувають.

У цій статті ми розглянемо, чи потрібна підкладка під теплу підлогу, які бувають різновиди, а також особливості вибору для різних опалювальних систем.

Навіщо потрібна підкладка теплої підлоги?

На деяких сайтах в інтернеті можна зустріти рекомендації робити теплу підлогу без підкладки. Аргументується це тим, що такий спосіб встановлення дешевше та швидше. Але, заощаджуючи на підкладці, потім прийдеться доплатити за перевитрату енергоресурсів або навіть за нову опалювальну систему.

Розглянемо, яка ж роль підкладки в опалювальній системі:

 

  • Теплоізоляція. Прошарок між підлоговою плитою та опалювальною системою дає змогу уникнути тепловтрат та спрямувати теплове випромінювання всередину приміщення.
  • Звукоізоляція. Теплі підлоги вкладаються, в основному, під жорсткі підлогові покриття (плитка, ламінат), які можуть дзвеніти під час ходьби ними. Підкладочний шар зазвичай виготовляється з матеріалів, які добре поглинають звуки.
  • Захист елементів опалювальної системи від механічних впливів. Підкладка має певні амортизуючі властивості. Це сприяє захисту нагрівальних елементів від деформації, а також механічних пошкоджень під час укладання та експлуатації.

Наявність підкладочного шару в системі обігріву сприяє економічній та ефективній роботі, а також подовжує термін служби нагрівальних елементів. Це пояснюється тим, що гарна теплоізоляція дає можливість системі швидше нагрівати приміщення.

Задля більшої ефективності обігріву також варто встановити терморегулятор, який дасть можливість підтримувати комфортні умови в приміщенні. Компанія DS Electronics випускає терморегулятори terneo різних видів: від простих механічних до складних приладів із виходом до мережі інтернет.

Якою має бути підкладка?

Щоби відповісти на питання «Яку підкладку під теплу підлогу вибрати?», потрібно спочатку визначити основні вимоги до властивостей матеріалу:

  • Теплоізоляційні властивості дають можливість значно знизити рівень тепловтрат.
  • Низький рівень поглинання вологи — низька здатність матеріалу до поглинання та накопичення вологи перешкоджає розмноженню шкідливих мікроорганізмів.
  • Стійкість до деформацій — підкладка перебуває під великим навантаженням. Тут спостерігається як статичне навантаження (важкі меблі, а також техніка, що постійно стоїть на підлозі), так і динамічне (ходіння, перестановка меблів). Підкладка мусить компенсувати навантаження, але не деформуватися, тому що деформація може призвести до руйнування стяжки та системи обігріву.
  • Стійкість до великих перепадів температури. Підкладочний шар безпосередньо контактує з нагрівальними елементами, які нагріваються до високих температур. Тому підкладка мусить бути виконана з матеріалів, які можуть витримувати нагрівання майже до 90℃ та не руйнуватися за умов частого нагріву та охолодження.
  • Звукоізоляційні властивості допоможуть знизити рівень шуму від ходіння підлогою.
  • Перешкоджання розвитку шкідливих мікроорганізмів. Це дає змогу уникнути ситуації, коли під підлоговою поверхнею розмножуються бактерії, а також грибки, які спричиняють різноманітні захворювання або алергії.
  • Екологічність. Підкладка під час експлуатації не мусить виділяти в повітря ніяких шкідливих хімічних речовин.

Чималий список вимог до підкладок підтверджує, що до їхнього вибору потрібно підходити так само уважно, як і до вибору самої системи обігріву.

Які бувають підкладки під теплу підлогу?

Щоби зрозуміти, яка підкладка краще під теплі підлоги тієї чи іншої конструкції, потрібно спочатку розібратися, які матеріали з цією метою використовуються:

  • Екструдований або пресований пінополістирол (пінопласт). Можна використовувати спеціальні плити з чарунками, які полегшують монтаж нагрівального кабелю або труби. Мінусом такої підкладки є велика товщина, що збільшує загальну товщину теплої підлоги, а також «краде» висоту приміщення.
  • Коркові матеріали. Це натуральні матеріали, які мають високі теплоізоляційні та звукопоглинаючі властивості. Їх не рекомендується використовувати у вологих умовах, бо від впливом вологи відбувається деформація та руйнування матеріалу.
  • Резино-коркові покриття мають переваги коркових покриттів, але більш стійкі до вологи.
  • Зшитий пінополіетилен. Цей матеріал має гарну тепло- та звукоізоляцію, не поглинає, а також не пропускає вологу, дуже міцний та довговічний.
  • Металізовані підкладки можуть бути виконані з будь-якого вище зазначеного матеріалу. Завдяки відбиваючому шару збільшується тепловіддзеркалюючі властивості матеріалу, а також експлуатаційні якості.
  • Деревинні матеріали — ДВП, ДСП, ОСБ, фанера тощо — придатні тільки для сухого вкладання.

Кожен із перерахованих матеріалів має свої переваги та недоліки, які потрібно враховувати під час підбору під ту чи іншу систему обігріву та умови використання.

Особливості вибору підкладки під різні різновиди теплих підлог

Теплі підлоги можуть бути водяними, кабельними або плівковими. Кожний із цих видів має свої особливості монтажу та експлуатації. Також відрізняються вимоги до підбору підкладки.

Яку підкладку обрати під водяну теплу підлогу?

Під час використання водяної теплої підлоги є ризик протікання, тому особливу увагу потрібно приділяти гідроізоляції. Підкладка також мусить мати гідроізоляційні властивості, що буде перешкоджати проникненню вологи нижче.

Використання для вкладання чарункового пінополістиролу значно спрощує монтаж системи обігріву, а також перешкоджає деформації труб під час монтажу, заливки стяжки та подальшої експлуатації.

Дуже важливо, щоби матеріал підкладки не давав усадку та не деформувався під навантаженням, тому що це може призвести до руйнування стяжки та системи обігріву.

Яку підкладку обрати під теплу підлогу з електричного нагрівального кабелю?

Під час вкладання кабельної теплої підлоги важлива гарна теплоізоляція, а також перенаправлення потоків тепла. Це дає змогу не тільки заощадити електроенергію на обігріві, але й подовжує строк служби нагрівальних елементів.

Як у випадку з водяною теплою підлогою, дуже важливим є відсутність усадки та деформацій підстилочного покриття.

Яку підкладку під інфрачервону теплу підлогу?

Інфрачервона нагрівальна плівка вкладається безпосередньо під підлогове покриття, тому роль підкладки тут дуже важлива.

Основна роль підкладки в облаштуванні ИЧ теплих підлог це захист від механічних пошкоджень під час експлуатації. Підкладка мусить бути товщиною не менше 4 мм, тому що за меншої товщини контакти на плівці погано захищені від механічних впливів.

Також потрібно звернути увагу на те, щоби відбиваючий шар був діелектричним, бо в іншому випадку буде накопичуватися електричний заряд, що загрожує ударом струмом.

Висновок

Правильно підібрана та вкладена підкладка, у комплекті з гарним терморегулятором, дає змогу збільшити ефективність теплої підлоги більш ніж на 50 %, а також подовжить строк служби опалювальної системи.