Як скласти схему електричного щита?

Перед складанням схеми електричного щита потрібно виявити всіх наявних споживачів та зробити розрахунки загальної потужності. Як це зробити ми розповідали в одній із попередніх статей.

Кожна схема складається з набору елементів. Знаючи їхні позначення та функціональні особливості можна легко прочитати наявний план щита або скласти новий. Розглянемо основні елементи.

Основні елементи схеми електрощита

1. Ввідний автомат або рубильник

Задля оперативного відключення електроенергії на вводі рекомендується ставити рубильник або автоматичний вимикач. Якщо щит є обліковим, тобто в ньому розташовується первинне введення електрики та прилад обліку, то краще на вході встановлювати автоматичний вимикач. Це дасть додатковий захист електромережі від перевантаження та струмів короткого замикання. Якщо ж щит встановлюється наступним за обліковим, який оснащено автоматом, то в ньому достатньо встановити рубильник.

Номінал вхідного автомату обирається за перетином кабелю, а також потужністю споживання. Так, наприклад, для квартир з електроплитами та кабелем перетином 10 кв. мм можна встановити автомат номіналом не більш ніж 50 А (11,5 кВт); з газовими плитами та електродуховками з перетином кабелю 6 кв. мм — не більш ніж 32 А (7,5 кВт), а з перетином кабелю 4 кв. мм — не більш ніж 25 А (приблизно 6 кВт).

2. Селективне ПЗВ

У будинках або квартирах із великою кількістю споживачів та виділених ліній потрібно встановлювати селективне ПЗВ. Це додатковий захист у разі витоку струму. Його відмінною особливістю є можливість установки часу спрацювання та параметрів відключення за струмом. Задля коректної роботи системи необхідно обидва ці параметри встановити втроє більше, ніж у інших ПЗВ у системі.

У разі послідовного підключення декількох щитів, достатньо встановити одно селективне ПЗВ у щиті обліку.

3. Реле напруги

РН дає змогу виставити діапазон допустимого коливання напруги, у разі виходу показників за межі, відбувається відключення всіх споживачів від живлення. За умов відновлення нормального рівня напруги реле автоматично підключить живлення. Це допомагає захистити техніку від надмірних коливань напруги.

Є однофазні та трифазні реле напруги. Трифазні використовуються тільки для споживачів, яким важлива рівномірна напруга за всіма трьома фазами, а також дотримання їхньої послідовності. За умов розподіленого навантаження за фазами рекомендується встановлювати захист на кожну з фазних ліній.

Компанія DS Electronics випускає реле напруги ZUBR різної потужності. Ці прилади відрізняються високою точністю вимірювань напруги завдяки алгоритму True RMS. Корпуса зроблені зі спеціального негорючого пластику, а прилад оснащено термозахисним реле. Це захистить прилад від перегрівання та не допустить можливого загоряння.

Якщо в ваш будинок приходить три фази, ви можете захистити своє електрообладнання одним з нижчеперелічених способів. Головним критерієм при виборі того чи іншого способу є наявність трифазного навантаження (наприклад, трифазний електродвигун). У разі наявності такого навантаження, потрібно розглядати тільки 1 або 3 способи.

1 спосіб: трифазне реле ZUBR 3F в парі з контактором (в комплект не входить).

Переваги:

  • захист трифазного навантаження
  • компактне розміщення в щитку (в порівнянні з трьома трехмодульнимі однофазними реле)
  • можливо, фінансово більш вигідне рішення

Недоліки:

  • у разі аварії на якійсь із фаз, реле відключить навантаження по всім трьом фазам (іншими словами, весь будинок буде знеструмлено до моменту відновлення аварійного напруги)

2 спосіб: три однофазних реле ZUBR (дво- (D2, D2 red) або трьохмодулні (D, Dt)).

Переваги:

  • у разі аварії на якійсь із фаз, реле відключить тільки навантаження, підключене до аварійної лінії. Решта техніки продовжить працювати в штатному режимі
  • можливість встановити більш тривалу затримку на включення для фази, на яку підключено обладнання з компресором. Решту фаз після аварійного спрацювання можна включати швидше

Недоліки:

  • не підходить для захисту трифазного навантаження (наприклад, трифазні електродвигуни)
  • можливо, фінансово менш вигідне рішення

3 спосіб: комбінація першого і другого. Для цього необхідно розділити лінію з трьох фаз на вході на дві окремі. Для того щоб одну з них використовувати для захисту трифазного обладнання трифазним реле, а другу, відповідно, для захисту іншого однофазного обладнання трьома однофазними реле.

Переваги:

  • універсальний та індивідуальний підхід до захисту трифазного та однофазного обладнання
  • можливість встановити більш тривалу затримку на включення для фази, на яку підключено обладнання з компресором. Решту фаз після аварійного спрацювання можна включати швидше
  • у разі аварії на якійсь із фаз, реле відключить тільки навантаження, підключене до аварійної лінії та трифазне навантаження. Решта техніки продовжить працювати в штатному режимі

Недоліки:

  • найвитратніший з трьох способів
  • габаритне розміщення в щитку

4. Амперметри та вольтметри

Наявність цих приладів дає змогу візуально контролювати величину напруги або струму. Це актуально, якщо потрібно провести оперативний перерозподіл навантаження за фазами у випадку дефіциту потужності за однією з фаз.

5. Групові лінії

Далі за схемою йде розділення на лінії за групами споживачів, які оснащуються автоматичними вимикачами та ПЗВ.

Рекомендується виділяти на окремі лінії потужних споживачів, таких як, наприклад, електропіч, бойлер, пральна машина, тепла підлога. Також окремими лініями потрібно електрифікувати такі приміщення як гараж, майстерня, баня, сауна тощо. Приміщення з підвищеною вологістю, а також прилади, що контактують із водою (посудомийка, пральна машина, бойлер) мають оснащуватися ПЗВ із номінальним диференційним струмом вимикання до 10 мА.

Кожну виділену лінію рекомендується захищати ПЗВ та автоматичними вимикачами. Можна встановлювати один ПЗВ на кілька ліній, але за умов, що його номінальна потужність більше сумарної потужності всіх автоматичних вимикачів. Також можна використовувати дифавтомати.

6. З’єднувальні та розподільні шини, дроти тощо

Під час складання схеми збирання електрощита потрібно вказувати способи з’єднання пристроїв між собою та спосіб підключення. Задля цього окремо відзначається наявність різних шин, гребінок, дротів тощо.

Поради щодо побудови схеми електричного щита

Схема електрощита потрібна задля візуального представлення розташування приладів та їхньої послідовності підключення. Вона допомагає на стадії збирання, а також ремонту та модернізації електричного щита. Ось декілька порад, які допоможуть під час складання схеми:

— Дотримуйтесь принципу безпечності на трьох рівнях — захист людини, проводки та електроприладів — необхідно встановлювати відповідні захисні пристрої.

— На схемі підписуйте всі прилади та з’єднання — це полегшить процес збирання та пошук несправності в подальшому.

— Використовуйте стандартні позначення або окремо виносьте легенду схеми.

— Робіть виділені лінії для споживачів великої потужності та окремих приміщень.

— Дотримуйтесь принципу часової та струмової селективності — це забезпечить додатковий захист.

— Передбачте резерв під модернізацію та збільшення кількості споживачів.

Програми для складання схеми електрощита

Щоби спростити процес складання схеми щита, створено чимало програм. Задля цього підійдуть як звичайні графічні редактори, так і спеціалізовані програми для електриків.

Найбільш проста та функціональна програма для складання плану щита це «1–2–3 схема». У ній є велика бібліотека різних пристроїв, які можна підібрати за номіналом. Також є можливість роздрукувати наліпки з позначеннями для розміщення на щиті. Більш детально з різними програмами для електриків можна ознайомитися в нашій попередній статті.

Складання схеми — дуже важливий та відповідальний етап збирання електрощита. Від того, наскільки все буде правильно розраховано та продумано залежить не тільки стабільність роботи всієї електросистеми, але й можливість її розширення та модернізації в майбутньому.