Мультифункціональні реле: конструкція і застосування

Компанія DS Electronics випускає мультифункціональні реле 5-ти моделей MF25/32/40/50/63, розрахованих на номінальний струм, споживаний навантаженням 25, 32, 40, 50 та 63 А відповідно. 

Ці захисні пристрої призначені для монтажу всередині розподільного щита на стандартну рейку типу DIN. Вони займають там по ширині 53 мм, тобто приблизно три стандартних модулі по 18 мм. 

Для виготовлення корпусу мультифункціональних реле серії MF використовується не підтримуючий процес горіння матеріал — полікарбонат. Усередині корпусу реле встановлюють температурний датчик для захисту пристрою від перегріву. За його командою реле відключає живлення з навантаження при підвищенні температури всередині корпусу понад 80 ºС. Відновлення подачі напруги відбудеться після зниженя її до 60 °С і розблокування реле шляхом натискання будь-якої з її клавіш управління. 

Конструктивно мультифункціональне реле серії MF складається з двох частин:

  • Мікропроцесора, який контролює величини струму, споживаного навантаженням, активної потужності і напруги.
  • Силового елемента, який оперативно роз'єднує ланцюг живлення навантаження. 

Завдяки використанню імпульсного блоку живлення мультифункціональні реле забезпечують високий рівень енергозбереження в процесі експлуатації. 

Для того, щоб електрична і електронна техніка працювала тривалий час без поломок і збоїв, важливо підтримувати нормативні показники параметрів електромережі, основним з яких є напруга. Крім цього, для тривалої безаварійної експлуатації важливим є можливість обмеження:

  • Струму, споживаного навантаженням.
  •  Активної потужності. 

Закиди або провали значень напруги найчастіше відбуваються на зовнішніх електричних мережах. Вони можуть бути викликані:

  • Перевантаженням через підключення споживачів значної потужності.
  • Обривом нульового проводу та іншими причинами. 

Мультифункціональні реле напруги MF дають можливість користувачам обмежувати енергоспоживання цілих об'єктів — індивідуальних житлових будинків, квартир, виробничих ділянок, складських приміщень та багато іншого. 

Функціонал реле полягає в тому, що при виході значення напруги за задані межі воно досить швидко відключає живлення від навантаження. Однією з найважливіших технічних характеристик реле є його швидкодія. Швидкодія — це час, протягом якого реле визначить наявність небезпечного відхилення параметру, що захищається, і відключає живлення від навантаження. В процесі роботи реле його швидкодія може становити від 0,04 до 10 с. Це залежить від характеру зміни зазначеного параметра (зниження / перевищення) і його кордонів. 

Після відключення живлення від навантаження величини активної потужності, струму навантаження і напруги стабілізуються. І реле через заданий період часу (іменований затримкою вмикання) автоматично відновить подачу живлення до навантаження. Час затримки вмикання може бути налаштований користувачем в діапазоні 3 600 с. Кондиціонери, холодильники, інше обладнання, що має в своєму складі компресори, вельми чутливе до частих пусків і зупинок. Для них рекомендована затримка на вмикання дорівнює 120 180 с. При цьому показання аварійної ситуації будуть збережені в модулі пам'яті (з енергонезалежним живленням) мультифункціонального реле. 

Бувають ситуації, коли струм, споживаний навантаженням, і її активна потужність, зростають, але при цьому все ще знаходяться в безпечних для нього межах. Для цього випадку передбачена затримка вимкнення живлення навантаження. Вона теж може регулюватися від 0 до 240 с. 

Після закінчення часу затримки вмикання, реле автоматично відновить подачу живлення до навантаження. Про це сигналізує світіння зеленого світлодіода. 

Однією з найважливіших технічних характеристик реле є його швидкодія. Ця величина може складати 0,04; 0,5 або 10 с в залежності від характеру (зростання / падіння) і діапазону зміни напруги. Швидкодія — це час, протягом якого реле визначить наявність небезпечного відхилення захищаємого параметра і відключить живлення від навантаження.

Важливою перевагою захисного пристрою є високоточний вимір величини параметрів, що захищаються, завдяки застосуванню алгоритму True RMS. Тобто на точність цих вимірів максимально зменшено вплив мережевих перешкод. Точність в кожному конкретному випадку залежить від моделі реле і діапазонів по струму. Споживач може вносити поправки в значення струму і напруги, що відображаються на екрані реле, відповідно до показань власних зразкових контрольно-вимірювальних приладів. Цей процес називають юстировкою реле. Діапазони поправок складають:

  • ±20 В для напруги.
  • ±20% від виміряного струму. 

Керування реле відбувається за допомогою трьох клавіш. Середня з них служить для активації функціонального меню.