Реле напруги та стабілізатор: відмінності

Реле напруги: переваги та недоліки, принцип роботи

Електронне реле забезпечує захист обладнання від стрибків напруги шляхом вимкнення навантаження. Після нормалізації показників відбувається повторне підключення споживачів з деякою затримкою в часі. На відміну від стабілізатора, реле не вирівнює напругу при допустимих коливаннях. Конструкція реле складається з двох основних елементів – силової частини та блоку управління. Мікроконтроллер проводить постійний моніторинг показників в електромережі. У випадку, якщо значення виходить за встановлені межі, подається сигнал до відімкнення на силову частину, та відбувається швидке (за соті долі секунди) спрацьовування.

Ці прилади можуть бути виконані у трьох варіантах:

  • Для захисту одного споживача – підключаються до стандартної розетки та мають одну вихідну розетку;
  • Для захисту 1-6 приладів – мають вигляд подовжувача з декількома вихідними розетками;
  • Для встановлення на DIN-рейку у щиток – здатні захистити відразу велику кількість споживачів.

Переваги реле контролю напруги

  • Такі прилади доволі компактні. При монтажі на DIN-рейку звичайно займає 2-3 стандартних модуля по 18 мм. Пристрій, що підключається до розетки виглядає як невелика накладка на розетку або як подовжувач.
  • Високий ступінь швидкодії. Прилади розроблені спеціально для захисту від перепадів, тому вони швидше реагують на різкі зміни показників.
  • У порівнянні зі стабілізаторами, менш чутливі до пилу.
  • Немає необхідності у додатковому охолодженні, оскільки при роботі реле майже не нагрівається. Деякі моделі оснащені спеціальним термозахистом, який вимикає живлення при перевищенні допустимих меж температури.
  • Ціна на реле у декілька разів нижче, ніж на стабілізатори.

 

Недоліки реле напруги

Цей прилад захищає від критичних перепадів, але не усуває коливання напруги у мережі. Велика кількість пікових стрибків може призвести до частого вимкнення живлення електроприладів.

Компанія DS Electronics випускає великий асортимент реле напруги ZUBR для різноманітних потреб. Прилади випускаються з номінальним робочим струмом аж до 63 А, потужністю до 13900 ВА, можуть встановлюватися на DIN-рейку або у розетку. Відтермінування увімкнення, яка передбачена у приладах, дозволяє уникнути серії перепадів та частих вимкнень живлення. Завдяки використанню у деяких моделях захисних пристроїв алгоритму TrueRMS, досягається високий ступінь контролю та швидкості спрацьовування. Наявність термозахисту забезпечує додаткову безпеку експлуатації.

Стабілізатор напруги: переваги та недоліки, принцип роботи

Стабілізатор здатний підтримувати постійну вихідну напругу завдяки трансформатору та контролеру. Контролер здійснює моніторинг показників на вході та виході. У разі їх зниження або підвищення у встановлених межах, дає команду на перемикання між обмотками трансформатору. Також у приладі встановлена система захисту від різних аварій в електромережі. У разі різкого підвищення або зниження напруги, понад допустимі межі, прилад вимкнеться сам та відімкне споживачів, що допоможе запобігти виходу техніки з ладу. Потужні нормалізатори підключаються до щитка та стабілізують напругу для всього обладнання у будинку. Якщо необхідно захистити один або декілька приладів, то можна використовувати обладнання, яке підключається через стандартну розетку та має одну або декілька вихідних розеток. Звичайно, вони мають малу потужність.  

Переваги стабілізатора напруги

  • Постійне 220В забезпечує стабільну роботу чутливої до коливань техніки (телевізори, відео та аудіо апаратура).
  • Захищає прилади від великих перепадів, вимикаючись при показниках нижче 160В та вище 280В.
  • Подовжує строк служби освітлювальних приладів та іншого обладнання.
  • Незамінний при частих коливаннях напруги в електричній мережі.

Недоліки стабілізаторів напруги

  • Високі вимоги до вологості та запиленості. Трансформатор, який знаходиться всередині приладу, створює електромагнітне поле, яке притягує пил та дрібні краплі з повітря. Забруднення приладу може спровокувати перегрів, збої у роботі та вихід з ладу.
  • Електричні перешкоди можуть викликати збої у роботі електроніки та некоректній роботі приладу.
  • При роботі пристрій нагрівається, тому потрібен постійний доступ повітря для його охолодження, а також достатній простір для його циркуляції.
  • Чим вище потужність стабілізатора, тим більший його розмір. Тому для встановлення обладнання потрібно виділити окреме місце.
  • Висока вартість виправдовує придбання стабілізатора тільки у разі постійних коливань показників у мережі.

Реле напруги або стабілізатор, що краще?

Відповісти на це питання однозначно не можна. Оскільки перепади електрики трапляються досить часто – можемо рекомендувати, у першу чергу, встановити реле напруги. Його вартість доступна для будь-якого клієнта. З допомогою реле напруги ви зможете захистити техніку у будинку, особливо холодильники та морозильні камери.

Якщо часто спостерігається зниження, підвищення або незначні коливання напруги, то додатково слід встановити стабілізатор. Він буде згладжувати перепади та видавати стабільні 220В. Це захистить прилади від різких стрибків, та забезпечить стабільність їх роботи.

Всі основні характеристики стабілізаторів та реле напруги ми звели в одну таблицю. Завдяки їй можна порівняти обидва прилади та вибрати оптимальний.

Порівняльні характеристики стабілізатора та реле напруги

ПАРАМЕТРИ ПОРІВНЯННЯ

СТАБІЛІЗАТОР НАПРУГИ

РЕЛЕ КОНТРОЛЮ НАПРУГИ

Споживання ел.енергії на холостому ходу

так, середнє 15-30 Вт

так, не більш 1 Вт (ZUBR D2)

Вирівнювання напруги до 220В

так

ні

Габарити

великі

мінімальні

Ціна

від 2000 грн

від 411 грн (ZUBR D)

залежність роботи від зовнішніх умов

так

ні

Чутливість до перешкод

так

ні

Шум при роботі

так

ні