10 помилок монтажу теплої підлоги

Тепла підлога — популярний спосіб обігріву приміщення, тому що такий обігрів найкомфортніший для людини. Та водночас, це складна інженерна система та помилки у її розрахунках і укладанні можуть негативно відбитися на кінцевому результаті.

У цій статті ми розглянемо, які помилки часто допускаються на кожному з етапів планування та установки різних різновидів теплих підлог, а також розберемо, як їх можна уникнути. Відразу зазначимо, що помилки можуть бути виправні, складно виправні та невиправні. Ми розглянемо саме невиправні та складно виправні помилки, щоби ви не допускали їх.

Помилки монтажу теплої водяної підлоги

Водяна тепла підлога — складна система обігріву приміщення й помилки, допущені під час її монтажу, можуть призвести до значного збитку.

1. Нехтування розрахунками тепловтрат приміщення. Установка системи обігріву без врахування цього показника може призвести до неефективної роботи обігріву або ж до збільшення витрат на установку та експлуатацію надто потужного обладнання. Розрахунок тепловтрат допоможе визначити оптимальну потужність обладнання, виявить необхідність використання додаткового обігріву та необхідну ступінь теплоізоляції.

2. Неякісно виконана чорнова стяжка. Деякі будівельники під час виконання чорнової стяжки допускають утворення напливів та ям. Під час укладки системи на таку поверхню та заливці чистової стяжки може виникнути ефект «гуляння» підлоги, що з часом потягне за собою руйнування стяжки, деформацію труб та проблеми з обігрівом. Укладання допускається тільки на рівну строго горизонтальну поверхню.

3. Погана теплоізоляція підлоги або її брак. Недостатня теплоізоляція призведе до розсіювання тепла, збільшення витрат на опалення та неефективності роботи обігріву. Під час монтажу рекомендується використовувати пінополістирол товщиною 3–5 см, а для першого поверху не менше 5 см.

4. Невірний крок укладання труб. Занадто великий крок може призвести до утворення «зебри» — відчутно теплих та холодних зон. Бажано виконувати монтаж опалювальної системи за заздалегідь підготованому проєкту, у якому зроблено розрахунок тепловтрат та підібрано оптимальний крок. Якщо ж такого проєкту немає, то рекомендується вкладати трубу з кроком у 15 см в основній зоні та 10 см — у крайовій (біля вікон, зовнішніх стін).

5. Брак демпферу, що компенсує теплове розширення. Під час нагрівання стяжка має властивість розширюватися. Встановлення за периметром демпферної стрічки потрібно, щоби компенсувати це розширення. Якщо ж її немає, розширюватися нікуди, тому відбувається руйнування стяжки. Це може призвести навіть до пошкодження труб опалення та виходу з ладу всієї системи.

6. Невірно підібрані труби. Для монтажу підійдуть тільки труби, які мають кисневий бар’єр. Якщо в опалювальну систему буде проникати кисень, то це призведе до окислення й виходу з ладу металевих частин (котла, колектора, насосів тощо).

7. Занадто довгі контури. За умов великої довжини контуру виникає великий гідравлічний опір, який перешкоджає нормальній циркуляції теплоносія. Щоби його подолати потрібно буде встановити більш потужний насос, що призведе до збільшення зносу труб, перевитраті електроенергії та шумам у опалювальній системі. Оптимальним вважається контур завдовжки приблизно 80 м.

8. Занадто малий або великий шар стяжки. Занадто великий шар стяжки довго нагрівається та довго вихолоняє, що ускладнює можливість регулювати температуру в приміщенні. Тонкий шар стяжки перешкоджає рівномірному прогріву поверхні.

9. Пошкодження або засмічення труб під час установки. У процесі установки та до повного затвердіння шару стяжки необхідно стежити, щоби труби ніде не заламувалися, не засмічувалися будівельним сміттям, не здавлювалися та не пошкоджувалися в процесі заливки стяжки та під час проведення інших ремонтних робіт.

10. Використання неякісних матеріалів у процесі монтажу водяної теплої підлоги може стати причиною потопу та великим витратам на його ліквідацію та нову систему обігріву. Не заощаджуйте на матеріалах.

Щоб уникнути цих та інших помилок монтажу теплої підлоги, краще доручити роботу з проєктування та встановлення обладнання професіоналам.

Помилки монтажу теплої підлоги з нагрівального кабелю

Електрична тепла підлога є популярним способом обігріву приміщення, тому що може встановлюватися практично в будь-якому приміщенні. Проте, помилки, яких припускаються під час установки такої системи обігріву, можуть призвести до того, що обігрів буде працювати неефективно або не працюватиме зовсім. Це потягне за собою певні незручності та додаткові витрати.

1. Нехтування розрахунками показника тепловтрат приміщення. Це може стати причиною неефективності роботи системи опалення, що спричинить збільшення витрат на електроенергію та додаткове обладнання. Проєктування системи опалення з прорахуванням тепловтрат дає змогу розрахувати оптимальну потужність, довжину та крок кабелю.

2. Помилки в розрахунку потужності та довжини кабелю. Придбання гріючого елементу меншої потужності, чім потрібно, призведе до недостатнього прогріву поверхні та низької ефективності обігріву. Якщо кабель меншої довжини вкладати з великим кроком, то вийде ефект «зебри» — чергування прогрітих та холодних ділянок підлоги. Іноді можна зустріти майстрів, які стверджують, що краще купити кабель більшої довжини та відрізати зайве. Цього робити не можна! Зменшення довжини призводить до зменшення опору, збільшення потужності та, як наслідок, перегріву та швидкому виходу з ладу. Якщо довжина виявилася більшою ніж потрібно, то краще зменшити крок (мінімальна відстань між витками — 6–7 см) або ж трохи прокласти в сусіднє приміщення. Проєкт теплої підлоги з розрахунком тепловтрат допоможе розрахувати оптимальну потужність та довжину нагрівального елементу. Нагрівальні кабелі RATEY від компанії DS Electronics випускаються різної довжини та потужності, тому буде не важко підібрати підходящий за всіма параметрами.

3. Установка гріючого кабелю за всією площиною приміщення. Під час проєктування та монтажу теплої підлоги мусить враховуватися тільки площа вільна від низькостоячих меблів та техніки. В іншому випадку нагрівальні елементи під меблями будуть постійно перегріватися та швидко вийдуть з ладу.

4. Монтаж кабелю на нерівну або неочищену поверхню. Це може призвести до «гуляння» підлоги, а також утворення пустот, що, зі свого боку, стане причиною перегріву нагрівальних елементів та виходу з ладу всієї системи.

5. Помилки під час установки нагрівального кабелю. До таких помилок можна віднести невірно розрахований крок, близьке розташування один до одного витків кабелю, його перехрещення. Це може призвести до некоректної роботи опалювальної системи, а також перегріву нагрівальних елементів та поломки.

6. Нехтування вимірами опору кабелю. Рекомендується виконувати виміри опору на кожному етапі робіт із нагрівальними елементами. Показники потрібно заносити в спеціальну таблицю, яка додається до паспорту виробу. Контроль показника опору допоможе вчасно виявити несправність або пошкодження гріючої жили та виконати своєчасну заміну з мінімальними витратами.

7. Механічні впливи на нагрівальний кабель. Під час установки нагрівального кабелю його не можна переламувати, перекручувати, не варто ставити зверху будь-які важкі предмети, ходити ним. Під час заливки стяжки заборонено використовувати металеві шпателі, тому що це може призвести до пошкодження ізоляції та виходу з ладу системи.

8. Помилки під час укладки температурного датчика. Датчик потрібно помістити в спеціальну трубку, яка герметично закрита з одного боку. Це дасть змогу швидко виконати його заміну в разі поломки. Під час установки датчика в стяжку необхідно стежити, щоби він не притулявся й не перетинав гріючі жили. Це призведе до некоректної роботи системи.

9. Невірно виконана стяжка. Стяжка мусить бути однієї товщини за всією площею, інакше обігрів буде нерівномірним. Не допускається утворення порожнин та потрапляння сміття в стяжку — це призведе до перегріву гріючої жили та поломки. Перед заливкою стяжки обов’язково потрібно встановити демпфер, що компенсує терморозширення.

10. Ввімкнення обігріву до моменту повного висихання стяжки. Обігрів можна включати тільки після повного висихання стяжки. Передчасне ввімкнення може призвести до виходу з ладу нагрівальних елементів.

Помилки монтажу теплої підлоги інфрачервоної

ІЧ-плівку легко укласти та замінити в разі несправності, тому наслідки допущених помилок менше, ніж під час укладання водяної або кабельної теплої підлоги. Але якщо врахувати наявні нюанси, то ІЧ система обігріву прослужить вам довгі роки.

1. Використання ІЧ-плівки в приміщеннях із підвищеною вологістю. Спосіб установки та підключення цього різновиду обігріву не передбачає гідроізоляції, тому виникає небезпека короткого замикання та витоку струму. Це призведе не тільки до пошкодження самих нагрівальних елементів, але й може стати причиною враження струмом.

2. Укладання плівки в стяжку або плитковий клей. Клейові суміші мають лужне середовище, що негативно позначається на захисному шарі ІЧ-плівки та призводить до виходу обігріву з ладу.

3. Монтаж на нерівну поверхню призводить до пошкодження плівки.

4. Використання фольги в якості відбивача. Цього робити не можна, тому що металева фольга здатна накопичувати заряди подібно конденсатору. У якості теплоізоляції краще використовувати ізолон зі спеціальним діелектричним відбиваючим шаром.

5. Прокладання дротів поверхнею підкладки. Це призведе до пошкодження ізоляції дроту від механічних впливів під час експлуатації. Щоби уникнути цього, рекомендується робити канавки в теплоізоляції для вкладання дротів.

6. Непідходящий інструмент для підключення елементів. Для підключення ІЧ-плівки використовуються спеціальні кліпси. Для їхньої установки потрібно використовувати відповідні обтискні кліщі. Використання іншого інструменту в цих цілях неприпустимо, тому що недостатнє притискання або передавлювання контакту може спровокувати іскріння.

7. Установка під покриття, що «гуляють». Під час укладки ІЧ плівки під ламінат або ковролін рекомендується додатково монтувати жорстку підлогу з фанери або ДВП.

8. Механічні впливи. Під час монтажу ІЧ-плівки не можна допускати загинів та заломів, також не можна ходити нею в жорсткому взутті. ІЧ плівка RATEY від DS Electronics має спеціальне захисне ламінування, стійке до механічних впливів. Завдяки окремому нанесенню вуглецевого нагрівального елементу та срібного провідника, у разі локального пошкодження струм у плівці не утворює іскру.

9. Використання непідходящих підлогових покриттів. Деякі різновиди ковроліну та лінолеуму мають спеціальний термоізоляційний прошарок. Він не пропускає ІЧ випромінювання, тому з таким покриттям система обігріву не буде працювати коректно. Також не рекомендується використання натуральних дерев’яних покриттів.

10. З’єднання в одну систему плівки різної потужності. Це спровокує некоректну роботу системи та швидку поломку.

Висновок

Тепла підлога — складна інженерна система, під час побудови якої потрібно враховувати безліч нюансів. Помилок під час монтажу теплої підлоги можна уникнути, доручивши роботи з проєктування та монтажу команді професіоналів.