8 порад, як зменшити тепловтрати будинку і заощадити на обігріві

Великі тепловтрати в будинку – це завжди надмірна витрата енергії і грошей. У цій статті ми розглянемо кілька простих методів, які допоможуть запобігти втратам тепла та заощадити ваші фінанси.

Що таке тепловтрати будинку і як їх мінімізувати

Тепловтрати будинку – це кількість тепла, яке віддає будинок за одиницю часу. Чим більше різниця температур всередині і зовні будинку, тим вище цей показник. Будинок з нульовими тепловтратами побудувати неможливо. Однак важливо прагнути до мінімізації тепловтрат вже при проектуванні для економії в подальшому.

Практичні поради щодо зниження тепловтрат у вже побудованому будинку

Якщо будинок вже побудований, то можна знизити тепловтрати скориставшись наступними порадами:

1. Утепліть фасад будинку або квартири

Для утеплення стін використовують: пінопласт, мінеральну вату, пінополіуретан, стрічкове клоччя. Це допоможе запобігти проникненню холоду крізь стіни будівлі. Зазвичай теплоізоляцією обшивається зовнішня стіна будинку. У ряді випадків бувають винятки, наприклад внутрішню стіну обшивають при: забороні міської влади змінювати фасад, деформаційному шві між будівлями, розташуванні за стіною шахти ліфта або іншого неопалюваного приміщення.

2. Утепліть підлогу

Ця порада особливо важлива для приватних будинків або першого поверху багатоквартирних будинків. Для бетонної підлоги зробіть стяжку з пінополістиролбетону або використовуйте теплоізоляційні плити. Для дерев'яного – зробіть суху стяжку з керамзиту і ГВЛ-плит.

3. Утепліть покрівлю

Нагріте в приміщенні повітря піднімається вгору, і якщо покрівля не утеплена, то тепловтрати через дах можуть скласти до 20%. Для утеплення покрівлі використовують: мінеральну вата, пінополістирольні плити і пінополіуретан.

4. Встановіть багатокамерні склопакети або замініть ущільнювач і фурнітуру в старих вікнах і дверях

Герметизація вікон і дверей дозволяє знизити тепловтрати до 40%. Для дерев'яних вікон можна використовувати самоклеючі утеплювачі, навіть скотч. Також для зниження тепловтрат необхідно заклеїти щілини у вхідних дверях або поставити додаткову другі двері.

5. Використовуйте теплу підлогу в якості основного або додаткового обігріву

Використання теплої підлоги забезпечує рівномірний нагрів повітря в приміщенні, без осушення, тому що елементи не перегріваються і до них немає прямого доступу повітря. Тепло зберігається в кімнаті на досить тривалий час, що дозволяє оптимізувати витрати на обігрів.

При виборі теплої підлоги звертайте увагу на гарантійний термін. Так, на нагрівальні мати і кабелі ZUBR гарантія становить 25 років, а термін експлуатації може бути більше 50 років.

Для досягнення максимальної економії встановіть програмований або wi-fi терморегулятор для теплої підлоги. Ви заощадите до 50% електроенергії завдяки розкладу і широкому функціоналу терморегуляторів terneo.

6. Використовуйте природне світло

Рекомендуємо відкривати штори в денний час і уникати затінення вікон, оскільки до 95% сонячного світла проходить через них. У той же час, на ніч слід закривати вікна шторами, щоб зберегти тепло в приміщенні. При цьому важливо не закривати шторами радіатори, щоб не зменшувати тепловіддачу від радіатора.

7. Використовуйте тепловідбивач

Встановіть фольгований тепловідбивач ззаду батареї, щоб тепло відбивалося в приміщення, а не витрачалося на обігрів стіни. Важливо, щоб перед батареєю не було меблів.

8. Правильно провітрюйте

Провітрювати приміщення слід кілька разів на день по 15 хвилин, а не 1 раз протягом години.

Реалізувавши прості рекомендації з цієї статті, можна значно знизити витрати електроенергії на опалення. Однак, якщо проблема зберігається, варто звернутися за допомогою до фахівця і провести тепловізійну діагностику. Так можна точно визначити причини тепловтрат і вжити заходів щодо їх усунення. Пам'ятайте, що правильне використання опалювальної системи не тільки допоможе вам заощадити на комунальних платежах, але і сприяє зниженню негативного впливу на навколишнє середовище.