Терморегулятор: принцип роботи та види

Щоб досягти комфортної температури в приміщенні недостатньо просто ввімкнути систему опалення чи кондиціонування. А все через те, що кліматична техніка або не здатна сама по собі оцінити умови в приміщенні, або робить це не надто ефективно. Тому для оптимальної роботи кліматичної техніки необхідно застосовувати терморегулятори.

Що таке терморегулятор і для чого він потрібен?

У широкому розумінні — це пристрій, який підтримує заданий температурний режим повітря або певної поверхні, наприклад, підлоги.  Фактично терморегулятор - посередня ланка в ланцюжку комфортних умов, у якій з одного боку знаходиться відповідний обігрівальний чи охолоджувальний прилад, а з іншого — датчик температури.

Терморегулятор у кліматичних системах

Сфера застосування таких пристроїв досить широка: від контролю приладів опалення невеликих квартир до гігантських промислових об’єктів. Вони керують побутовими кондиціонерами та морозильними камерами високої потужності. Термостати можуть регулювати підігрів ґрунту в теплицях, відповідати за антиобледеніння дахів, та працювати в багатьох інших системах. І хоч мова не йде про саме один і той же виріб, та конструктивно вони завжди дуже схожі.

Як працює терморегулятор?

Основний принцип роботи терморегуляторів насправді дуже простий. Він лише порівнює фактичну температуру (яку вимірює термодатчик) із заданою, та приймає рішення про подачу чи припинення живлення кліматичної системи. Якщо температура в приміщенні відрізняється від заданої, реле термостата вмикає навантаження, а після досягнення заданого значення — вимикає живлення. Термостат може підтримувати конкретне значення температури або її діапазон. На це впливає параметр гістерезису.

Звичайно, існує чимало моделей, які оснащені великою кількістю додаткових функцій, таких як вмикання нагріву за таймером чи програмування роботи згідно з певним графіком. Проте в основі всіх пристроїв лежить саме цей простий принцип.

Які існують види терморегуляторів?

Існує чимало видів таких пристроїв залежно від призначення, типу керування, способу монтажу, потужності і т.д.

Цей поділ все ж досить умовний, адже існує чимало термостатів, які поєднують у собі можливість керування різним кліматичним обладнанням. Наприклад, до деяких моделей можна підключати як теплу підлогу, так і опалювальні прилади, а окремі термостати можуть одночасно регулювати функціонування як системи обігріву, так і охолодження.

Також, залежно від типу керування можна виділити два основних типи термостатів:

  • механічні;
  • цифрові.

Види терморегуляторів за типом керування

Механічні моделі мають дуже просту конструкцію з мінімальним використанням електричних схем. Керування їх роботою відбувається за допомогою ручки, а в окремих моделях — ще й тумблера для вмикання/вимкнення. Потрібна температура виставляється поворотом ручки терморегулятора відповідно до шкали на корпусі.  Такі пристрої використовують доволі примітивний візуальний інтерфейс у вигляді світлового індикатора.

Конструкція цифрових термостатів характеризується набагато складнішою схемотехнікою. Вони завжди оснащені повноцінним візуальним інтерфейсом: цифровим або рідкокристалічним екраном, а налаштування їх роботи відбувається за допомогою кнопок (фізичних або сенсорних). Цифрові термостати відрізняються наявністю великої кількості функцій: від блокування клавіш до програмування роботи згідно зі встановленим через Інтернет графіком.

Ми розповіли вам про те, що собою являє терморегулятор, яке місце він займає в кліматичній системі, а також про принцип його роботи та види. Про те, як правильно вибрати підходящу модель терморегулятора, дізнайтесь із нашої наступної статті.