Як укладати нагрівальний мат: 10 перевірених порад

Нагрівальні мати мають широкий діапазон потужностей, що дозволяє вибрати найбільш оптимальний варіант для конкретного приміщення. Їх використовують для додаткового обігріву з такими підлоговими покриттями, як плитка, керамограніт, натуральний камінь, ламінат (якщо температура теплої підлоги не вища за 27 °C). Головним критерієм для вибору як тепла підлога мату, а не кабелю, є відсутність необхідності заливати стяжку над нагрівальним елементом, що збільшує товщину підлоги. Мат укладають на бетонну основу з утеплювачем і протипожежним шаром стяжки і заливають плитковим клеєм або тонким шаром вирівнювального ґрунту (5-10 мм).

Правила укладання нагрівального мату:

1. Підготуйте у стіні отвір під монтажну коробку для встановлення терморегулятора та канали для проводів датчика та живлення. Терморегулятор є обов'язковою складовою частиною системи «тепла підлога» для підтримки комфортної температури. Розміщують його в місці, недоступному для випадкових бризок, на висоті 1,4-1,5 м від рівня підлоги. Для економії електроенергії рекомендуємо використовувати розумний Wi-Fi терморегулятор, наприклад, terneo sx.

2. Підготуйте поверхню. Переконайтеся, що поверхня, на яку ви будете укладати нагрівальний мат, чиста і рівна.

3. Зробіть розмітку на поверхні, де ви будете укладати нагрівальний мат. Відстань від кабелю до стін та інших огороджувальних конструкцій повинна бути не менше 5 см. Відстань від кабелю мату до опалювальних приладів і труб опалення має бути не менше 20 см. Також слід стежити за тим, щоб на мат не ставилися меблі з ніжками висотою менше 10 см. Не кладіть мати під меблі, які не мають ніжок. Також не кладіть їх під побутовими приладами, такими як холодильники та пральні машини, оскільки це може скоротити термін служби як приладів, так і теплої підлоги.

4. З'єднайте мати. Якщо вам потрібно використати декілька матів разом в одному приміщенні тоді поєднувати їх потрібно обов’язково паралельним з’єднанням.

5. Почніть укладати мати. Починайте укладку матів від стіни з терморегулятором і рухайтеся до протилежної стіни. Якщо вам потрібно змінити напрямок, розріжте сітку і поверніть її на 90 градусів, перш ніж укладати в протилежному напрямку. Будь ласка, використовуйте ножиці під час розрізання сітки, щоб уникнути пошкодження кабелю.

6. Датчик температури розміщується в монтажній трубці між витками кабелю і вставляється в зону нагріву на 40-50 см.

7. Підключіть мат до терморегулятора і перевірте правильність його роботи.

8. Дотримуючись інструкцій виробника, підключіть до терморегулятора силові та нагрівальні кабелі.

9. Перевірте систему, щоб переконатися, що все працює правильно.

10. Підключіть теплу підлогу через ПЗВ або дифавтомат зі струмом витоку не більше 30 мА. Обов’язково використовуйте ПЗВ в приміщеннях з підвищенною вологою.

Тепла підлога на основі нагрівальних матів має низку переваг перед іншими системами опалення. Він дозволяє рівномірно розподіляти тепло по всій площі приміщення, при цьому не займаючи додаткового простору. Крім того, він не створює шуму та не виділяє шкідливих речовин, що робить його безпечним для здоров’я. Варто відзначити, що встановлення теплої підлоги на основі нагрівальних матів потребує певних знань та умінь, тому краще довірити цю роботу професіоналам.