Як обрати мат для електричної теплої підлоги

Нагрівальний мат – найбільш популярний вид теплої підлоги під плитку. Основна їх перевага – практично не знижують рівень підлоги, їх товщина в основному 3-4 мм. Мати представляють собою гріючий кабель, який для зручності монтажу вкладений і закріплений на підложці.

При виборі матеріалу для електричної теплої підлоги враховуйте:

1.    Тип нагрівального елемента.

2.    Потужність мату. Кількість споживаної потужності матом має відповідати потужності системи електропостачання вашого будинку.

3.    Площа укладання мату. Мати для теплої підлоги відрізняються за товщиною та площею, так що, при виборі, необхідно враховувати розміри приміщення.

Тип нагрівального елемента

За типом нагрівального елемента мати бувають: одножильні, двожильні та карбонові. Кожен із цих видів має свої особливості.

Одножильні

Особливість одножильних матів у тому, що в мережу мають бути підключені обидва кінці кабелю.
Усередені кабелю знаходиться лише один провідник,який може бути виготовлений із сталі, латуні,ніхрому або вуглецевих сполук.Переваги цього виду кабелю – низька вартість.
Через електромагнітне випромінювання не варто використовувати в приміщеннях, де людина проводить багато часу. Можна укладати у ванній кімнаті, коридорі та та на лоджії.

Двожильні

Двожильний кабель складається з двох жил, які з одного боку з‘єднані між собою. Завдяки цьому не потрібно тягнути до місця підключення другий кінець кабелю, що робить монтаж зручнішим. Двожильний кабель має більш складну конструкцію: металеві жили та їх ізоляція , армуюча обплетення, а також ізоляція кабелю в цілому.

Карбонові

Цей вид матів з’явився порівняно недавно, але набув заслуженої популярності. Серед переваг можна виділити:

- можливість укладати під будь-які покриття для підлоги

-  можна використовувати у приміщеннях з підвищеною вологістю;

- не сушать повітря.
Мати складаються з нагрівальних елементів у вигляді карбонових смужок або стрижнів (див. мал.)

 

Потужність мату

Вибір потужності мату залежить від його використання. Потужність завжди  вказують із розрахунку на 1 м2  у діапазоні  130-210 Вт.

Потужність Рекомендовано застосовувати
130 Вт При товщині плитки до 7 мм у сухих і добре опалюваних приміщеннях, що мають під собою такі ж добре опалювані приміщення
150-160 Вт У будь-якому приміщенні квартири, у тому числі санвузлі та ванній кімнаті, крім балкона
180 Вт Для основного опалення та погано утеплених приміщень, а також на балконі з добре утепленою основою
210 Вт Використовується вкрай рідко з дуже холодною основою без можливості утеплення

При виборі потужності слід враховувати вид покриття для підлоги. Наприклад, якщо це плитка або керамограніт, товщина яких менша за 7 мм, достатньо потужности100-130 Вт/м2. Якщо покриття товще за  7 мм, слід використовувати мати потужністю більше 150 Вт/м2.

 

Площа укладання мату

Нагрівальний мат повинен працювати лише на відкритих площах. Щоб правильно визначити необхідну площу, потрібно заміряти ділянки без стаціонарних меблів, а також зважити на відступ від стін 10см. Підсумуйте загальну площу, і якщо немає відповідної моделі мату, округляйте вибір у менший бік, тому що зайвий кабель не можна відрізати та укорочувати.

При виборі матеріалу для теплої підлоги слід враховувати всі ці фактори. Найкращим варіантом буде вибрати якісний матеріал від перевіреного виробника з гарантією якості, якому відповідає потужність електромережі та має необхідну площу для укладання у вашій кімнаті.