Вибір терморегулятора для систем охолодження і вентиляції

Управляти температурою повітря в приміщенні і контролювати її треба не тільки в системах опалення, але і при експлуатації вентиляції або промислового охолодження. Випускаються терморегулятори виключно під такі завдання. Але існують і універсальні прилади, які використовують для обігріву та охолодження.

Спеціальний терморегулятор моделі terneo xd особливим чином взаємодіє із заданою уставкою по температурі. Він включить живлення навантаження (вентиляційна установка, холодильний агрегат) після досягнення температури уставки. Такий терморегулятор заощадить електроенергію, яка споживається установками охолодження або вентиляції достатньої споживаної потужності. Вони обслуговують холодильні склади, плавальні басейни, адміністративні будівлі і житлові будинки значної площі.

Вибір терморегулятора залежить від декількох факторів. Це:

— Потужність навантаження (до 3500 ВА).

— Діапазон робочих температур і гістерезис (різниця температур – при включенні живлення на навантаження і його відключенні).

— Функціональні можливості приладу і спосіб монтажу, безпеку в його роботі.

Терморегулятор для холодильних установок та систем кондиціонування terneo xd

Підбираючи терморегулятор для вентиляції і охолодження важливо знати точну величину потужності навантаження. Регулятор підбирають так, щоб його струм (і регульована потужність) були не менш ніж на 10% більше, ніж ті ж показники у навантаження. Регулюючий пристрій з таким запасом матиме більший ресурс безпечної роботи. Діапазон робочих температур залежить від завдань, які вирішують системи охолодження і вентиляції і підтримуваних ними кліматичних параметрів. А гістерезис дозволяє утримати температуру приміщення в заданих межах. При цьому важливим є розумний баланс між точністю підтримуваної температури і кількістю робочих циклів терморегулятора, коли він подає або відключає електроживлення на навантаження. Від останнього залежить термін служби приладу.

Функції терморегулятора роблять користування ним зручнішим. При цьому додатковий функціонал завжди збільшує ціну приладу. Але з іншого боку, це дозволяє заощадити більше електроенергії і зменшити витрати користувачів.

Безпеки в роботі терморегулятору надає наявність у нього теплового захисту від перегріву (підвищена робоча температура). Корпус регулятора виготовлений з негорючої пластмаси.

Монтується терморегулятор для вентиляції і охолодження в допоміжних приміщеннях, суміжних з тим, що обслуговуються їм. Місце установки – розподільний щит, спосіб – за допомогою стандартної DIN-рейки. Для правильного управління неприпустимо встановлювати терморегулятори близько силових ланцюгів живлення, труб та агрегатів з високою / низькою температурою поверхні, в зоні дії прямих сонячних променів.

Терморегулятор terneo xd має в комплекті зовнішній термодатчик (з'єднувальний провід довжиною 4 м з можливим подовженням). Межі робочої температури -55 ... + 125 ºС, а гістерезис 0,5 ... 25 ºС. Параметри спрацювання термозахисту 80 / 60 ºС. Працювати такий терморегулятор може з цифровими (DS 18 B 20) або аналоговими датчиками температур (R 10). Для останнього виконання робочі температури зменшуються до -30 ... +90 °С.

Універсальний двоканальный терморегулятор terneo k2

Універсальний прилад terneo k2 здатний працювати з системами охолодження, опалення та вентиляції. Це двоканальний терморегулятор, тому може керувати обігрівом і вентиляцією. Для цього потрібно два його виносних датчика температури (з з'єднувальним проводом довжиною 4 м) поставити в одну точку кімнати. Тобто реалізується цілорічний контроль температури. Його діапазон робочих температур -9 ... + 99 °С, а гістерезис 1 – 30 ºС. Навантаження 2 х 3000 ВА. Управляється такий терморегулятор трьома клавішами. Є цифровий екран для показу поточної температури в кімнаті і навігації по меню приладу. Тепловий захист відключає прилад при температурі всередині його корпусу понад 85 ºС і сповістить споживача про це збій. Після зниження температури до 60 °С і нижче регулятор можна розблокувати, натиснувши будь-яку кнопку на його панелі.

З усіма моделями терморегуляторів для систем охолодження і вентиляції можна ознайомитися в даному розділі.